“Tășuleasa este țara în care mi-ar plăcea să trăiesc.“

“Tășuleasa este țara în care mi-ar plăcea să trăiesc.“

2016-08-11 - Tasuleasa - banner - parteneriat - v1 - gabriel

 

 

Te-ai gândit vreodată cum e să dormi pe munte?

 

Școala de Mers pe Munte te învață să asculți muntele! Proiectul continuă pentru al 5-lea an consecutiv cu încă 8 grupe. Vom selecta 200 de persoane și vom merge împreună pe munte la peste 2000m altitudine. În cele 4 ediții desfășurate, 1000 de persoane începătoare au ˝absolvit˝ cursurile proiectului, iar majoritatea au caracterizat școala astfel : inspirațională, educativă, extraordinară, emoționantă, plină de energie sau prietenoasă.

 

 

A merge pe munte poate fi o pasiune, un sport, o activitate recreativă – dar oricare dintre acestea presupune o serie de cunoştinţe referitoare la tehnici, echipament, orientare în teren şi în primul rând atitudine responsabilă  faţă de munte. Astfel de cunoştințe se dobândesc de multe ori cu preţul unor greşeli trăite pe propria piele, iar pentru cei norocoşi din experienţele trăite de alţii. Rareori le găsim prezentate exhaustiv în formă didactică şi practică. Noi, cei de la Tăşuleasa Social credem că astfel de cunoştinţe ne sunt de folos şi dincolo de domeniul lor specific, lecţia muntelui ajutându-ne să devenim mai omenoşi, mai solidari, mai sensibili la frumos şi mai responsabili faţă de natură.

 

 

Școala de Mers pe Munte este un proiect destinat persoanelor adulte din România și Republica Moldova, în cadrul căruia se prezintă cunoştinţe teoretice și practice în mod structurat. Proiectul contribuie, în acest fel, la valorificarea potenţialului turistic al zonei: Munţii Călimani îi întâmpinã pe turişti cu locuri şi peisaje spectaculoase, cu un parc naţional, o amplă reţea de trasee turistice şi localnici primitori.

 

Obiective:

 

Obiectivul principal al proiectului este instruirea persoanelor dornice să îşi însuşească un stil de viaţă activ și sănătos prin dobândirea cunoştinţelor necesare mersului pe munte şi prin punerea acestora în practică.

Obiectivul secundar este acela de a pune în valoare potențialul natural al Munților Călimani, a Țării Dornelor și al împrejurimilor.

 

Cui se adresează « Şcoala de Mers pe Munte »?

 

Se pot înscrie persoane neexperimentate/”începătoare” cu vârsta peste 18 ani, care sunt interesate să afle mai multe despre drumeţie şi geografie montană, mediu înconjurător şi protejarea acestuia, precum şi legătura dintre aceste noțiuni și voluntariat.

 

Cum se desfășoară?

 

În primul rând te înscrii completând un formular în perioada 12 mai – 16 iunie. Persoanele selectate vor fi repartizate aleatoriu într-una dintre cele 8 grupe (menționăm că nu vom lua sau repartiza grupuri de prieteni într-o grupă). Vei participa timp de 2 zile la workshop-uri în campusul Tășuleasa Social, în cadrul cărora vom vorbi despre: orientare turistică, campare, pregătirea echipamentului, decizii în situații neprevăzute, noțiuni de prim-ajutor, despre etică pe munte și multe altele. În următoarele 2 zile și 2 nopți, împreună cu instructorii grupei, vom aplica cele învâțate într-o drumeție cu campare și dormit la cort, în Munții Călimani.

 

Workshop-urile

 

Cursurile vor fi susținute de persoane iubitoare de munte, atestate, cu o vastă experiență în instruirea și organizarea de drumeții montane (fiecare grupă va avea în componență și câte 2 persoane Salvamont). Totul se va desfășura într-un cadru profesionist și ne vom bucura să revedem o parte din instructorii ce au inspirat grupele trecute precum: Teodor Tulpan, Vasile Cipcigan, Jean Cifor sau Tibi Ușeriu.

 

Cum și când se ajunge la Tășuleasa Social?

 

Școala de Mers pe Munte începe în campusul de la Tășuleasa Social din Pasul Tihuța, sat Piatra Fântănele, jud. Bistrița-Năsăud. Dacă ajungi la Piatra Fântânele cu autocarul, până la campusul Tășuleasa Social poți veni pe jos (2,5km). Dacă ajungi cu automobil propriu, poți parca la noi în curte.

 

Intervalul orar în care se poate ajunge la Tășuleasa este 10-13, începând cu ziua 1 în care participantul a fost programat. Intervalul orar în care se pleacă de la Tășuleasa este 11-13, în ziua 5.

 

Fiecare participant trebuie să își asigure transportul pănă la/de la noi. Putem oferi sugestii de transport pentru fiecare oraș de unde veniți (orar, trenuri, autobuze etc). De asemenea, veți fi puși în contact cu alte persoane din grupa voastră care vin cu automobil propriu. Odată selectați, vă vom oferi mai multe detalii prin e-mail.

 

Calendar

 

Înscriere: 12 mai – 16 iunie 2019 (ora 23.59*) – se citesc condițiile de participare și se completează formularul

Selecție*: 17-20 iunie – vom trimite un email cu răspunsul nostru, pozitiv sau negativ

Confirmarea locurilor de către participanți: 20 – 26 iunie

Completarea locurilor neocupate: 26 – 30  iunie

Desfășurare: 31 iulie – 18 august – cele 8 grupe vor veni în intervale diferite de timp

 

* Selecția va fii făcută de un juriu format din 5 persoane care va evalua individual fiecare formular. Acestea vor primii diferite punctaje, iar aplicațiile cu cele mai mari punctaje vor fii selectate să participe.

** Pentru șanse sporite de selecție, înainte să vă înscrieți, vă recomandăm să participați la unul dintre cele 5 workshopuri din țară sau să vizualizați videoul live de prezentare a proiectului de pe pagina de Facebook.

 

 

Ce oferim în mod gratuit participanţilor ?

 

 

Cheltuieli și ce trebuie să aibă participanţii asupra lor ?

 

Pentru că ne dorim să implicăm cât mai multe persoane în acest proiect, fiecare participant selectat va trebui să contribuie  cu suma de 100 lei. Prin această donație autosusți proiectul și astfel pot participa în plus 50 de persoane începătoare ca și tine.

Pe lângă asigurarea transportului propriu, curiozitate şi entuziasm, vei mai avea nevoie doar de o pereche de bocanci şi de haine adecvate activităţilor outdoor la altitudine (vi se vor furniza detalii suplimentare după selecție). De restul de ocupăm noi. Fiți bineveniți!

 

Înscrierile se fac în perioada 12 mai – 16 iunie

 

 

 

Impresii de la SDMPM

 

”Am reușit în 4 zile să cunosc niște oameni extraordinari și să asimilez informații pe care altfel, cu greu le-aș fi aflat. Din punct de vedere organizatoric, al cursurilor și al mersului pe munte în sine n-am absolut nimic de reproșat. Totul mi s-a părut perfect organizat și pus la punct. Toată lumea chiar voia să ne învețe ceva și n-am rămas la nicio întrebare fără răspuns. Bravo!” Carmen Bucșa, Sibiu

 

„Am participat la Școala de Mers pe Munte și am sufletul strâns acum că m-am întors în oraș unde priveliștea nu-i la fel, unde oamenii n-au timp și chef, unde nu mai sunteți voi cu spiritul și energia minunată”. Andreea Andrei, Cluj-Napoca

 

”SDMPM a fost o experiență foarte frumoasă în care am întâlnit oameni minunați. Am învâțat că este foarte important să oferi, să dai și pe urmă să aștepți, să ceri. Plecarea mea din campus de la Tășu a fost grea, plină de emoție și am simțit cum o parte din aceste multe responsabilități au fost preluate și de mine.” Mitică Sabie, Vatra Dornei

 

ÎN COLABORARE CU