Proiectul Ziua Bună – Ziua Voluntarilor Mici

1-7 .02.2016

Ce inseamnă să fii voluntar și cât de frumos este să participi cu ceva în comunitatea în care locuiești.

Atunci când s-au distribuit cadourile în decembrie anul trecut, în cadrul acțiunii Camionul de Crăciun, cei care au primit daruri au fost îndrumați să se gândească la ce acțiuni de voluntariat ar putea să facă după puterile lor, pentru comunitatea în care trăiesc.

 

În prima săptămână din luna februarie a acestui an, în cadrul proiectului “Ziua Bună!” voluntarii Tășuleasa Social s-au deplasat în 37 de localități din mediul rural însoțiți de inspectori școlari și le-au povestit elevilor ce înseamnă să fii voluntar și cât de frumos este să participi cu ceva în comunitatea în care locuiești. Au fost “profesori” pentru o zi.

 

Elevii au participat activ și au oferit o mulțime de idei de proiecte ce abia așteaptă să fie puse în aplicare. Proiectul organizat împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud a beneficiat de susținerea inspectorilor școlari ce i-au însoțit pe voluntarii noștri prin tot județul.

 

După o atentă selecție și pregătire a ideilor propuse de școlari, în 2 aprilie 2016 s-au desfășurat simultan acțiuni de voluntariat concepute și propuse de elevi pentru comunitatea în care trăiesc. Suntem mândri că am fost catalizatorul unei acțiuni care a însemnat:

 

• 8.000 de persoane implicate
• 74 de școli din 4 județe
• 90 voluntari Tășu pe 15 rute
• 63 locații unde s-au făcut ecologizări și amenajări ale spațiului școlii, 25 locații unde s-au plantat puieți, 13 proiecte sociale, 6 proiecte culturale.

 

12698617_10153790889809765_8522904251196782560_o

 

Ne-a însoțit în câteva locații, pentru a încuraja participanții să facă mai mult pentru comunitatea lor câstigătorul ultramaratonului 6633 Arctic Ultra, Tiberiu Ușeriu. Acesta a participat la câteva proiecte și a încurajat elevii să își urmeze visele.

 

Pentru a răsplăti implicarea, entuziasmul și motivația elevilor/profesorilor, organizarea și originalitatea proiectului, precum și comunicarea dintre școli și voluntarii Tășu au fost alese 4 școli care au primit un premiu ce consta într-o vizită la Pădurea Pedagogică. Premianții au fost:

 

• Școala Gimnazială Uriu -înfrumusețarea curții școlii, organizarea unei expoziții de obiecte handmade – realizate din materiale reciclate și a unui târg cu prăjituri „ca la mama acasă”. Obiectele handmade și prăjiturile au fost puse spre vânzare, banii strânși urmând să fie folosiți la alte proiecte de voluntariat.
• Școala Gimnazială Silivașu de Câmpie – spectacol organizat în Casa de Cultură. Am văzut dansuri tradiționale, prezentarea comunei cu date socio-culturale, a portului popular din zonă și a unor obiceiuri tradiționale locale și s-a amenajat un mic muzeu etnografic.
• Școala Gimnazială Josenii Bârgăului -înfrumusețarea pereților școlii care au fost pictați cu un soare, un curcubeu și numele scolii, ecologizare, marcarea terenului de sport;
• Școala Gimnazială Șieu-Odorhei -reamenajarea și ecologizarea curții școlii, plantare flori și puieți ornamentali.

 

Seria acțiunilor “Ziua Bună” s-a încheiat cu vizita realizată de “premianți” (elevii claselor V-VIII) din școlile Șieu-Odorhei, Silivasu de Câmpie și Uriu, în cadrul Săptămânii Altfel la Pădurea Pedagogică din campusul Tășuleasa. Am fost bucuroși să îi vedem dornici de a afla cât mai multe informații despre diverse specii de arbori, animale, mediul înconjurător sau moduri alternative de produs energie electrică.

 

Proiectul a fost organizat cu sprijinul Johanniter-Unfall-Hilfe e.V., Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, în parteneriat cu Coca-Cola România și După Noi.

Share on

Pădurea Transilvania 3.0

Cum se poate valida o inițiativă bună? Prin faptul că se pune în aplicare de mai multe ori. Exact așa s-au petrecut lucrurile și cu Pădurea Transilvania – ajunsă în 2016 la a treia ediție.

Schi Fond la Piatra Fântânele

Când vine iarna Pășunea Rusu se transformă în locul ideal pentru practicarea de schi fond.