Plantări simultane – Ziua Arborelui 2015

Martie 2015

În ziua plantării, voluntarii Tășuleasa au pornit, echipați cu unelte și puieți pregătiți pentru fiecare loc, pe cele 14 rute care legau cele 40 de locuri de plantare.

De mai bine de zece ani, Tășuleasa Social, împreună cu organizația germană Die Johanniter a împărțit de fiecare Crăciun cadouri pentru copii din mai multe județe. În 2014 au primit cadouri 20.400 de copii, cărora li s-a propus să planteze câte un arbore pentru cadoul primit. Ziua aleasă pentru această acțiune a fost ziua de 28 martie – zi declarată de Tășuleasa Social „Ziua Arborelui”.

 

Ne-am propus să furnizăm logistica și puieții ce se vor planta și mare ne-a fost bucuria să vedem că în localitățile în care am fost prezenți ani de-a rândul cu acțiunea „Camionul de Crăciun”, comunitatea și-a manifestat dorința de a planta mai mulți puieți decât cadourile primite, ba chiar au pus la dispoziție puieți din pepinierele proprii.

 

Vestea plantării organizate de „Ziua Arborelui” s-a răspândit rapid pentru că ideile frumoase își găsesc ecou acolo unde oamenii sunt inimoși. Încă o comună, încă un sat… până când s-au adunat 40 de localități care ne-au chemat să plantăm arbori alături de ei.

 

Deoarece Tășuleasa Social a transformat o acțiune socială (Camionul de Crăciun) într-una educativă (Ziua Arborelui), acțiunea a stârnit interes și la partenerii noștri germani. De aceea 10 membri Die Johanniter printre care și președintele organizației din Bavaria, Andreas Hautmann, au participat la acțiune.
În ziua plantării, voluntarii Tășuleasa au pornit, echipați cu unelte și puieți pregătiți pentru fiecare loc, pe cele 14 rute care legau cele 40 de locații de plantare.

 

“Dacă măsurăm dintr-un punct în altul, sunt cam 300 de kilometri unde sunt copii gata să planteze. Nu e peste puterile lor fiindcă fiecare copil plantează unul până la 5 puieți. Noi ne organizăm așa și atunci când împărţim daruri, și când plantăm sau curățăm de gunoaie dintr-un râu. Voluntariatul e la fel: să tragem toți la aceeași funie și să mergem puțin mai departe și urcăm câte o treaptă”, a declarat Alin Uhlmann Ușeriu – Președintele Tășuleasa Social pentru reporterul timponline.ro Cristiana Sabău.

 

„Mă bucur că sunt atăt de mulți copii care multiplică ceva ce noi am început. E o activitate formidabilă, prima de acest fel din România. Ar trebui să ia exemplu de la această activitate orice județ care vrea să-și cultive copii pentru voluntariat și să facă educație ecologica. Se face prin activități efective, nu prin cursuri în sala de clasă. Cred că acțiunea va face sens și că începe să le pese copiilor de comunitatea din care fac parte, iar lucrul acesta este esențial. Dacă fiecare dintre noi începe să se gândească nu numai la agenda lui personală, ci și a societății din care face parte, țara aceasta o va duce, cu siguranță, mai bine”, a spus profesorul universitar Mircea Miclea de la Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj, fost ministru al Educației și membru în bordul Tășuleasa.

 

„Nu e o alegere să fiu aici. E obligatoriu să punem înapoi pădurile, cu copiii, cu adulții, cu minister și fără minister. Se pare că merge mai bine fără minister. Sunt voluntar Tășuleasa Social de zece ani. Ce se întâmplă azi e un lucru foarte bun, minunat. Care e scopul? Să demonstrăm că lucrul acesta se poate, e absolut necesar. Prin mărime și entuziasm s-a atins o masă critică care, după părerea mea, ar trebui să semnalizeze autorităților că e o nevoie disperată de așa ceva. Voluntariatul e o stare de spirit. El se activează ca stare, ca entuziasm, ca datorie pe o porțiune în derivă, cum e starea pădurilor. Nu facem altceva decât să compensăm ceva ce cu bani, cu programe, nu se face”, a afirmat pentru timponline.ro actorul Marcel Iureş, voluntar Tășuleasa Social de peste 10 ani.

 

Încheierea oficială a acțiunii a avut loc la sediul Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud unde un întreg perete al sălii de ședințe fusese tapetat cu desene ale copiilor care au primit cadouri de Crăciun.
Gazda primitoare, d-na Inspector Principal Camelia Tabără, a declarat pentru timponline.ro: “Am avut de partea noastră susţinerea autorităților locale, foarte mulți bistrițeni și am încercat să ne exprimăm recunoștința față de copiii noștri. Am ales să oferim un simbolic mulțumesc în primul rând acestei minunate asociații care este Tășuleasa și pentru care avem un frumos buchet de flori”. Buchetul a fost înmânat Anei Szekely, director executiv al Asociaţiei Tășuleasa Social, de către subprefectul Ovidiu Frenț.

 

Finalul acestei zile deosebite pentru noi toți a însemnat peste 40.000 de puieți plantați în 40 de locații diferite pe o rază de 300 de kilometri și zeci de voluntari Tășuleasa Social angrenați în acțiune.

 

Acțiunea s-a bucurat de sprijinul Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud, al Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și al Consiliului Județean Suceava.

Sponsorul acestei acțiuni a fost și de această dată partenerul nostru de cursă lungă, Coca-Cola Hellenic Romania.
Vă mulțumim tuturor pentru această zi minunată!

Share on

Împădurire Slimnic, jud. Sibiu, 4 aprilie 2015

Cei peste 250 de plantatori s-au impartit in 4 echipe si au plantat 7000 de puieti de gorun si frasin pe 2 hectare de teren nepichetat.

Pădurea Transilvania – Budești Fânațe – 2015

Cei 1500 de voluntari care s-au adunat din peste 20 de localități ale țării au plantat pe cele 10 hectare puse la dispoziție de autorități 40.000 de puieți de paltin. frasin și salcâm.