Proiectul PasAportul Verde

Poiana Negri, februarie-iunie 2010

50 de voluntari din localitatea Dorna Candreni au fost instruiți cu privire la modalitațile de colectare selectivă a deșeurilor.

Începând cu luna februarie 2010, timp de 4 luni, la sfârșit de săptămână, 50 de voluntari din localitatea Dorna Candreni au fost instruiți cu privire la modalitățile de colectare selectivă a deșeurilor. În același timp, tinerii au participat la cursuri despre resursele naturale ale zonei în care se află Parcul Național Călimani și Rezervația 12 Apostoli și la o sesiune de pregătire în comunicare. Cei 50 de elevi au transmis mai departe informațiile primite și au pregătit alte grupe de tineri voluntari ajungându-se în final la peste 200 de elevi informați.

 

În data de 7 mai  250 de angajați Coca-Cola HBC România din 9 orașe și din Republica Moldova au desfășurat o acțiune de ecologizare pe malurile apei Negrișoara, pe o distanță de 12 kilometri, adunând 85 mc de gunoi.

 

În paralel cu activitatea lor, cei 50 de tineri instruiți în campusul asociației noastre au parcurs întreaga localitate Poiana Negri din casă în casă, informând localnicii despre consecințele depozitării deșeurilor în apă și despre avantajele reciclării. Tinerii au împărțit fiecărei familii din localitate saci de plastic pentru colectare și un calendar pe care erau marcate zilele colectarii. În zilele stabilite, asociația a însoțit colectorul, asigurându-se că procesul decurge normal. Dacă la prima colectare 75% din săteni au predat plasticul strâns, la cea de-a doua procentul a fost de 95%. Succesul inițiativei a fost demonstrat de faptul că proiectul a fost adoptat imediat de o altă localitate din zonă, Lunca Ilvei, al cărei primar a intuit imediat potențialul acestuia. Pe data de 30 iunie a fost inaugurat în Dorna Candreni un centru de educație pentru voluntari amenajat într-o fostă fabrică de îmbuteliere Coca-Cola HBC. Centrul este dotat cu o machetă a Parcului Național Călimani realizată de voluntari după o hartă pusă la dispoziție de Administrația Parcului.

 

 

În cadrul centrului de educație, fotograful Cosmin Bumbut a realizat o expoziție permanentă conținând imagini din timpul derulării proiectului. Invitații prezenți la inaugurarea centrului au parcurs traseul turistic amenajat de voluntari până la Rezervația 12 Apostoli. De-a lungul traseului se găsesc trei locuri de odihnă, însoțite de panouri informative construite și montate de voluntari. Ca recompensă, voluntarii au participat la un concert oferit pro-bono de trupa Fără Zahar și au avut ocazia să stea de vorbă cu scriitorul Attila Bartis, realizatorul TV Cătălin Ștefănescu și caricaturistul Ion Barbu.

Share on

Expoziția

La Sinagoga din Bistrița a avut loc expoziția lui Cosmin Bumbuț “Portrete pe stejari”.

Camionul de Crăciun 2010

Cele 60 de localități în care a ajuns Camionul de Crăciun sunt localități izolate, localități cu situații materiale precare sau localități afectate de inundații, alunecări de teren și viituri.